“Revizia” medicală este o prioritate pentru siguranța rutieră!

Riscurile participarii la trafic sunt mereu prezente, fie ca vorbim de trafic rutier, feroviar, naval sau chiar erian. Din acest motiv, pentru a combate aceste riscuri, autoritatile competente au emis o serie de reglementari si directive, care se inscriu in ceea ce numim Siguranta Transporturilor.

Astfel, cei care detin functii ce au legatura directa cu siguranta transporturilor, sunt obligati prin prezenta legislatie sa efectueze in fiecare an toate examinarile medicale si psihologice in vederea intocmirii avizului medical pentru siguranta circulatiei si a avizului psihologic.

Iata care sunt categoriile de persoane care au obligatia de a efectua avizul medical si psihologic pentru siguranta circulatiei:

  • Soferii profesionisti – transport de marfa, transport persoane, transport agabaritic, transport valori, transport marfuri periculoase ADR intern si international, transport persoane in regim de taximetrie, alte transporturi speciale.
  • Managerii de transport/Coordonatorii de transport/Persoanele desemnate.
  • Consilierii ADR /Dispeceri de transport/Referenti transport.
  • Instructorii auto.
  • Profesorii de legislatie rutiera.

Toate examinarile si analizele medicale pentru soferi profesionisti si alte functii din siguranta circulatiei se vor finaliza cu emiterea avizului medical tip, care va specifica aptitudinea, restrictiile sau inaptitudinea persoanei examinate. Avizul medical pentru soferi se emite in 3 exemplare autocopiative, conform legii, precum urmeaza: un exemplar pentru angajat, unul pentru angajator si altul care se pastreaza in arhiva centrului medical autorizat pentru siguranta circulatiei. De asemenea, avizul medical trebuie sa aiba aplicata stampila unitatii emitente si numarul certificatului de agreare emis de catre Ministerul Transporturilor.

Conform noilor reglementari legislative, sunt stipulate urmatoarele obligatii pentru persoanele juridice angajatoare:

  • Sa asigure participarea personalului angajat in functii cu atributii in siguranta transporturilor la examinarea medicala si psihologica periodica pentru obtinere aviz medical si aviz psihologic.
  • Sa utilizeze personalul cu atributii in siguranta transporturilor doar daca poseda avize medical si aviz psihologic valabile.
  • Sa asigure evidenta si pastrarea avizelor medicale si psihologice, pe perioada valabilitatii acestora.

Legislatia secundara in domeniul sigurantei transporturilor stipuleaza ca examinarea medicala si psihologica este obligatorie pentru functiile cu atributii in siguranta transporturilor si se efectueaza pentru:

  • Admiterea in unitatile de pregatire (calificare) pentru functii cu atributii in siguranta transporturilor;
  • Angajarea intr-o functie cu atributii in siguranta transporturilor;
  • Examinarea periodica a personalului cu atributii in siguranta transporturilor.

Neprezentarea personalului cu atributii in siguranta transporturilor la controlul periodic medical si psihologic, din cauze imputabile salariatului, implica, dupa expirarea valabilitatii avizului, retragerea temporara de la exercitarea functiei.

Investigatiile medicale pentru siguranta circulatiei in privinta transportului de marfa sau persoane cuprind: examenul de medicina interna (cu EKG la persoanele peste 40 de ani), examenul de chirurgie generala, examen oftalmologic (cu camp vizual si fund de ochi), examen ORL cu audiograma, examen neurologic cu EEG la indicatie si examen psihiatric. De asemenea, conform legii, se vor efectua urmatoarele analize medicale tip pentru siguranta circulatiei: hemoleucograma, glicemie, colesterol, uree, creatinina, gama GT, fibrinogen, VDRL, HIV, examen urina.

De asemenea, solicitantii fisei medicale pentru siguranta transporturilor, atat pentru angajare, cat si pentru control periodic, trebuie sa aiba asupra lor ochelarii de vedere (dupa caz), sa respecte repaosul alimentar cu cel putin 4 ore inainte, sa aiba asupra lor buleinul/cartea de identitate si permisul de conducere, iar in cazul in care sufera de boli cronice sa prezinte adeverinta medicala de boli cronice, eliberata de medicul de familie.

Mai mult, in cadrul clinicii Standard Med se efectueaza si examenul psihologic – soferi profesionisti / functii implicate in siguranta transporturilor – de catre un cadru medical specialist in psihologia transporturilor, autorizat in conditiile legii. Acest examen este finalizat cu avizul psihologic – soferi profesionisti/siguranta transporturilor.

Avizul psihologic pentru soferi va fi emis tot in 3 exemplare autocopiative, cu timbru sec in dreapta sus si timbru profesional, emis de Colegiul Psihologilor din Romania, peste care se aplica stampila unitatii psihologice autorizate de Ministerul Transporturilor.

In plus, centrul medical Standard Med detine autorizare si pentru efectuarea examinarilor medicale pentru siguranta transporturilor feroviar, maritim si fluvial pentru personalul navigant maritim, functii implicate in transportul feroviar, metrou etc.

De asemenea, in cazul in care se solicita si fisa de aptitudine (medicina muncii), aceasta se va efectua concomitent cu fisa medicala de siguranta circulatiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *